Pages

Tuesday, 19 July 2016

DERHAKA KAH AKU

assalamualaikum dan salam sejahtera

lepas ja tamat pengajian di kolej matrikulasi kedah aku pun baliklah ke rumah, dan aku sedar aku sikit berubah dah tak macam dulu.. yapss aku dah kurang nak bercakap dengan family aku.. especially ibu.. yaa aku tau ibu banyak kecil hati dengan aku sebab aku jarang bercakap dengan ibu dah.. kalau cakap pun kurang dari 10 patah perkataan..

********
semuanya sebab aku kecil hati dengan ibu masa di kolej lagi... belajar di kolej matrikulasi membuatkan aku hanya dapat pulang sebulan sekali sahaja.. rindu pada family memang dah tak tertanggung.. kalau hari nak balik tu aku dah tak senang duduk dah nak pergi kelas pun.. and always make countdown untuk nak balik..

but satu ketika bila balik.. ibu tak tanya sangat about my study.. and everyday akan dengar nama ahmad mus and cikgu... tiga orang ni pendatang baru dalam hidup family aku.. kawan rapat ibu lah.. and they help a lot dalam sesi perubatan islam ibu... for me tak kisah ibu nak balas budi diorang sebab dah bnayak tolong ur family.... tapi.. apa yang ibu buat tu macam dah melebih-lebih

waktu makan aku akan dengar nama diorang, masa naik kereta aku akan dengar nama diorang.. and masa aku balik tu kerap juga diorang datang rumah untuk dinner sekali... come on aku balik sebulan sekali ja kot.. tolonglah jangan buat aku macam ni... sedih sangat-II aku rasa macam aku nih tak penting pun..

apa yang diorang dapat.. aku tak dapat.. like keluar minum petang dekat hujung airport.. serius aku nak sangat benda tu jadi dalam family aku.. keluar pergi santai sama.. kalau aku dengan kakak ajak mesti ibu bagi alasan macam-II , tapi kalau tiga serangkai tu ajak.. tanpa fikir panjang ibu boleh pergi..

yaa.. tak dinafikan diaorag tu baik.. masa ibu pergi melaka my family dapat layanan yang sangat baik and ibu punya niat nak balas balik diorang punya budi.., tapi tolonglah jangan melebih.. ya.. aku mengaku aku jealous sangat-II, sangat sangat sangat cemburu.. aku rasa macam layanan diorang dapat tu melebihi apa yang aku dapat..

selepas kejdian tu   aku pernah tegur ibu aku jangan melebih-lebih kalau nak balas budi.. sebab masa tu aku dapat whatsapp mesej, ibu tanya apa yang aku tak puas hati sebab dia nampak aku macam memberontak.. so aku cakap lah jangan melebih-lebih.. and at the end kami bergaduh besar even my sisterr pun involved sekali..

start pada situ aku dah malas nak mesej ibu.. dekat kolej aku cuba ubati kesunyian.. aku rapatkan hubungan dengan kawan-II sampai kekadang aku tak teringat langsung dekat family.. and aku rasa malas sangat nak balik rumah kalau waktu cuti... bagi aku kalau balik pun ibu tak kisah sangat pun dekat aku.. dia dah ada orang yang boleh jag hati dia.. bukan macam aku... langsung tak pandai jaga hati seorang ibu kan... yaa aku jujur aku tak pandai nak pergi duduk dan taya ibu ok ka sakit dekat mana...  so aku fikir fair and square lah aku tak pandai treat ibu aku masa sakit and ibu pun tak kisah pasal pelajaran aku..

hati aku makin keras.. aku makin sombong.. itu terjadi.. aku suka lawan cakap ibu.. tapi dalam hati jaa... itulah aku sekarang ni.. ibu pernah menangis sebab aku tak cakap dengan dia.. sangat.. entah aku pun tak tahu kenapa aku jadi macam ni.. lepas ja balik dari kolej aku tak suka sangat duduk dalam rumah.. aku lebih suka keluar.. leas ja habis study aku pergi travel ke kelantan.. and then balik sekejap lepas tu pergi ke tuba island... lepas sikit pada tu pergi  KL and then sambung balik pergi kolej untuk jadi Pembantu Fasilitator.. so lekat dekat rumah pun kejap-II ja.. and ibu pun ada terasa hati pasal tu sebab 1st ramadhan tak bersama.. aku di kolej waktu tu..

sekarang dah tak ada duit so mereput.. rutin aku di rumah bangun pagi kemas rumah lepas tu perap dalam bilik.. and aku akan cuba avoid untuk makan sekali.. sebab kalau makan sekali hati aku mungkin akan lebih sakit.. aku cuba lagak cool tak ada apa yang berlaku tapi.. hakikatnya aku nak menangis sepuas-puasnya... aku nekad untuk study jauh-II sebab orang cakap bila berjauh ni dia bau wangi.. and hope long distance relationship akan lebih ok... tak dak gaduh-II harap dapat lah UMS...

aku dah malas nak bergaduh dengan ibu, kalau aku luahkan semuanya apa yang aku rasa mungkin aku yang kena marah balik.. and ibu tak cuba untuk faham perasaan anak-II dia.. aku tak pernah share masalah dengan ibu.. sebab ibu bukan jenis suka dengar masalah orang and kalau share mungkin tak ada solution langsung and kalau lagi teruk aku kena marah balik.. so aku lebih memilih memendam rasa..

anak mana tak sayang ibu dia kan.. aku cuba untuk berbaik dengan ibu tapi.. ya allah susah rasa dia.. aku pun.. haishh.. apa lah nak jadi dengan hidup aku.. mungkin neraka tempat aku nanti.. tak selamat hidup aku di dunia... dan akhirat....

-anak terakhir yang derhaka



4 comments:

  1. It's okay bro, my life is more complicated than you. My derhaka story is more teruk than you. But keep it as semangat to be a good son. Keep strong bro. I know you really love your mother. :) every night , try to whatsapp your mum , three sentences ( good night mum , im sorry mum and i love u mum ) or just three words , i love you mum.

    ReplyDelete
    Replies
    1. @cik Bintang thanks a lot sekarang cuba tepiskan sedikit ego untuk rapatkan balik hubungan haha mungkin allah dah lembutkan hati saya kot hahah

      Delete
    2. Baguslah kalau macam tu. :) Chaiyok.

      Delete
  2. i hope it can help you. :) your mum always love you dude, keep that.

    ReplyDelete