Pages

Tuesday, 17 November 2015

SEBELUM KE MATRIKULASI

Assalamualaikum dan salam sejahtera
HELLO HELLO HELLO..!!!


POST yang lepas adalah pasal modul yang saya terambil tu hahah so sekarang nak cerita pasal pengalaman pahit getir perjuangan sebelum masuk ke matrik dan sampailah masuk ke matriks hahahah jadi tabahlah membaca yaaa

first sekali teringin sangat nak masuk matriks sebab matriks ni jalan pintas untuk buat degree kau stay situ setahun atau dua tahun kau dah boleh apply untuk degree hahahah gempak kann boleh pegang ijazah pada usia muda hahahah boleh kerja awal.. tapi semua tu aku rasa musnah when 1st intake tak dapat...... (muka sedih) hahahah gigih check guna my sms jawapan dia MAAF ANDA TIDAK BERJAYA..... tak puas hati check guna phone abah jawapan dia tetap sama hahahahah.. tak puas hati lagi balik check online hahahah and jawapan dia sangat mengejutkan haha tetap sama anda tidak berjaya haha so klik lah pada butang-II yang tertera untuk buat rayuan hahahah... hari tu rasa sedih lah jugak sebab mostly kawan-II lain semua dapat matrix and saya tak dapat... (muka sedih lagi)...

pada keesokan harinya keluarlah keputusan untuk program tingkatan enam hahahah and saya dapat tapi di KOLEJ SULTAN ABDUL HAMID haha sekolah kluster dik non oiii dapat pulak jurusan sains boleh mati tercekik abang hahahah so dengan banggannya tekan butang terima tapi dengan hasrat tak mau pergi haha teruk dak hahha sebab masa ni keputusan UPU tak keluar lagi so haraplah dapat UPU hahahahahaha....

bila tiba hari result UPU keluaq situasi yang sama berlaku masa nak check result matrix tu haha berkali-II check tapi tak berjaya.. sedih dik non oii... so dengan sebaknya terus tarik bagasi isi pakain.......... hahah choii bukan nak lari rumah hahahaha pack baju lah nak kena pergi kolej tu jugak hahhahaha buat form 6 hahah dah matrix dengan UNIVERSITY tak mau kita kan hahahha... so p lah daftar dekat kolej tu selepas beberapa hari orang dah mula orientasi... serius sekolah tu cantik gila haha kan sekolah inggeris uolsss.. mestilah cantik bangunan dia pun lawa.... haha tapi satu jaa................ asrama dia buruk...... satu dorm duduk 64 orang  wahh can u imagine that haha rasa macam peserta PLKN hahha (tak dapat pun ) hahah malam ni tidurku ditemani nyamuk nyamuk yang kejam hahha dahlah kipas jauh nauu tak kena pun... huhuhuhuhu... dan keesokan harinya i was made a decision to quit ASAP HAHA waktu duk orentasi otak ni ligat cari helah agar dapat quit dari situ jugak walau apa cara sekali pun hahahahhah

so dapat idea hahah so saya cakap saya dapat foundation unitar and i really really want it haha so diorang lepaskan hahhaa and pada masa tu jugak i Packing segala bantal cadar baju semua masukd alam bag and blah dari asrama tu hahaah masa tu rasa bebas sangat dapat keluar dari situ...

tapi..... lepas tu baru tersedar.... how about my future... dah tak ada institusi lain yang boleh p... ada swasta jaa tapi my mom tak bagi... di sangat sensitif dengan uni swasta.. hum.... and waktu ni tekanan perasaan mula menimpa-nimpa.. di mana semua kawan-II dah get ready untuk p daftar ke matrikulasi lah uitm lah... dan yang stay form 6 di sekolah lama pun ada.. serious rasa malu dan rasa bodoh sebba buat keputusan yang melulu.. waktu tu I WAS CRIED for several time yaa lahh my abah rasa sedih sebab anak dia keluar dari kolej yang memang bagus tu.. and saya rasa bersalah sangat and minta maaf dekat abah banyak kali sebab buat benda bodoh tu...

saya cuma ada satu sahaja harapan saya iaitu permohonan rayuan matrikulasi... saya harap sangat dapatlah memandangkan result saya  tak adalah teruk sangat.. hahahah.. so masa malam sebelum result tu keluar dah rasa nebes gila hahha gigih tunggu sampai 12 malam semata2 nak check keputusa tapi... tak keluar keluar,bangun pukul 3 pagi pun still tak ada pengumuman dari web KPM hu..... sedih hahhaha last sekali bila bangun buka dekat FB ada orang post kata dia dapat matrix and ada nampak dia share link so dengan pantasnya jari ini mengetik pada link itu ahahha and...... keputusanya


dan waktu tu saya berkata kita hanya mampu merancang ALLAH yang menentukan hahah ALLAH akan beri ganjaran bada hambanya yang bersabar dan saya yakin masa malam tu bahawa saya akan dapat matriks.... saya percaya pada rezeki ALLAH... dan perancangannya adalah yang terbaik buat saya.. waktu tu saya melompat dalam bilik dan pergi ketuk bilik ibu dan cakap saya dapat KMK hahah dekat dengan RUMAH TOK haha so my mom pun cakp bagus dan bersyukur sebab tidak dibaling jauh merantau hahha sebab anak terunya ni baru 1st time nak berjauhan dengannya hahhaha 

so adik adik kalau tak dapat mana mana institusi tu jangan sedih dan percaya ALLAH punya perancangan adalah yang terbaik untuk kita.. 

No comments:

Post a Comment